Branding blog

Én hogyan csinálnám, de szerintem Ők máshogyan csinálják. Hol a probléma? -> Elmodnom

Instagram

Instagram

Egy undorító választás margójára

2014.10.30. 19:32 hauweibp

Renyhe módon átlendültünk egy választáson. Sajnos csak most jutottam el odáig, hogy a három héttel a választások után kommentálni tudjam az eseményeket. A baloldal munkáját kommunikációs, stratégiai szempontból egy mondattal tudnám összefoglalni: siralmas

FACEPALM.pngGyakran szoktam mondani, hogy minden új megoldást, találmányt a hazai piacon lehet a legjobban tesztelni. Ami Magyarországon működik az a világon bárhol megállja a helyét. Egyszerűen hihetetlen az a leleményesség, amivel a magyarok rendelkeznek.Szerintem nálunk jobban sehol nem tudnak megszervezni egy spontán tüntetést, leköpni valakit, playback harcosokra csápolni az első sorban. Egyszerűen ez, ami három hete történik mindennek a legalja.

Majd később, egy másik bejegyzésben ki fogok térni arra, hogy mi történt a választások utáni hetekben, de most szorítkozzunk a választás estéjére, ahol sokak szerint történelmet írtunk, míg mások szerint az országot a pusztulás oltárán égettük el. Ígérem, teljesen politikától mentesen próbálok írni. A választások estéjét a barátaim társaságában az egyik választási központból követtem. Köztudomású, hogy a választást végül a Fidesz nyerte. Az én véleményem az, hogy a Fidesznek végül esélye sem volt veszíteni. Egy tönkre vágott baloldallal szemben csak győzni tudott. Ezzel nem dobozoltam be őket, de a tény az, hogy a vereséget csak saját magunknak köszönhetik. 

Mi volt az MSZP-nél?

A választást megelőzően a baloldalon egy nagyon érdekes helyzet alakult ki. Az a napi komédia, ami ott zajlott, kicsit Szenes Iván Disco c. számát juttatta eszembe. ("Hóbortos lámpa mellett, táncolnak énekelnek, Isznak és vélekednek pár béna lámpa mellett, Közben a diskjockey játszik a fényorgonán.") Hibát hibára halmoztak. Egyszerűen a mai napig nem fér a fejembe, hogy egy olyan embert, aki évek alatt, nehéz munkával, pénzt, időt nem sajnálva felépítettek, visszaléptették... Ez egyszerűen valami olyan bal lépés volt, amitől az ember, ha pusztán szakmai szemmel nézi a dolgokat, a fejét legszívesebben a falba tudná verni. Horváth Csaba minden szempontból egy jó jelöltnek tűnt. Aránylag fiatal, ambiciózus, meg tudja szólítani a baloldali érzelmű választókat, illetve azokat, akik valamilyen módon csalódtak a Fideszben. A dalhoz visszatérve volt egy jó jelöltjük, erre önmagukból teljesen kivetkőzve visszaléptették Horváth Csabát és elindították az MSZP bohócát, Falus Ferencet. Hihetetlen volt számomra az, amikor egy korábban igazgatói, tisztifőorvosi szinten lévő politikus egy perc alatt járatta le magát és került olyan szituációba, hogy saját magával együtt egy pártot is magával rántott. 

tumblr_n6dt9lUEjb1tqypyno1_1280.jpgForrás: http://pontosan-ahogy.tumblr.com/

-I-

Látjátok, ez tipikus példája annak, hogy nagyon sok ember nem képes felfogni azt, hogyha dolgozik valahol, akkor onnantól kezdve mindig, minden körülmények között saját magán túl egy céget, pártot, közösséget képvisel. 

-I-

6688740_7a9ae27d2620c09de88eaf7519a0b7fa_wm.jpg

Hihetetlen volt látni, ahogy egy elegáns úriember (miniszterként láttam utoljára) ott áll a videóban abban a csíkos kis zokniban, fapapucsban, mellette az ordító gyerek, akinek az orrából vér folyik, majd leönti a nyúzott ruhában lévő felesége egy vödör vízzel. Szinte másodpercenként el kellett hitetnem saját magammal is, hogy egy új politikai szereplő mellé nem adtak egy komplett stábot. Ez nagy felelőtlenség volt. Egyedül hagyni egy olyan szereplőt, akibe a párt minden reményét belefektette és a sikert, az áttörést várják tőle. Erre csak azt tudom mondani, ha erre képesek voltak, akkor megérdemelték. Ebben a legyengített szituációban, amikor az MSZP a legrosszabbkor visszaléptette a második jelöltjét is, a megváltó színében megjelent Gyurcsány Ferenc és a baloldali össze-visszafogás főpolgármester jelöltje Bokros Lajos lett, de erre is ráfaragtak... Bokros kapott egy nagyon durva médiafigyelmet, de azt gondolom az egész fennforgásban ő volt az egyetlen aki átlátta a rendszert és a legjobb pillanatban beszívatta az összes politikai támogatóját, amikor elmondta, Ő nem fog MSZP, meg Összefogás színekben indulni. Ő csak és kizárólag a MoMa színeiben indult. Na, azt hiszem ez volt az a rész, amikor már nem bírtam visszafogni a röhögést. Egy ember beszívatott két szerencsétlen pártot és még mosolygott is.Feljebb azt mondtam a Falus videó említésekor, hogy annál nincs lejjebb, de az MSZP még mindig tudott utat keresni lefelé. 

Csak-a-budapesti-MSZP-támogatja-Bokrost.jpgMég korábban egy bejegyzésben elmondtam, hogyha az MSZP jól döntött volna és Tóbiás József helyett Kunhalmi Ágnest választották volna meg és Horváth Csaba mellett kitartottak volna, akkor még lett volna esélyük is és nem kellett volna szórakozni ilyen összefogással bajlódni. 

Pörgessük csak tovább az eseményeket... Visszaléptették az utolsó jelöltet is, az MSZP sajtótájékoztatót tartott. KETTŐT. Megjelent Tóbiás József, elmondta, hogy nincs alternatíva, nincs kire szavazni. Majd megjelent Kunhalmi Ágnes, aki elmondta tökre az ellenkezőjét. Látszott mekkora egyetértés van a párton belül. 

A választások vége volt a kedvencem, amikor az MSZP kiállt és nagy, fültől-fülig érő mosollyal álltak ki bejelenteni, hogy megverték a szavatok számával a DK-t. Kérem szépen, mi volt ez?! Hát az összefogás... Fröcsögés, egymásra mutogatás. Undorító volt látni, ahogy végig csak a helyekért ment a küzdelem és senki nem törődött az időzítéssel. Ha van az MSZP-ben normálisan gondolkodó vezető, akkor azonnali hatállyal felmondott volna az összes kommunikációs, stratégiai szakembernek, tanácsadónak, marketingesnek, aki a párt mellé szegődött. 

Mit lát ebből a választó?

Az MSZP nem képes még pártot belül sem megtalálni az egységet, egymás vérét szívják a baloldalon, akkor mi lenne, ha kormányoznának? 
Persze ezt mások pedig csak a javukra fordították, akik ezért a kijelentésért már nem egy, hanem két kiló krumplit kértek... Hiszen, már a szavazók számára volt kínos a helyzet.

Fidesz oldala

Fidesz oldalán igazából nem kellett nagyon megerőltetniük magukat. Egységes fellépés, határozottan kiálltak a jelöltjük mellett. Nem szapulták, centralizált kommunikációval mindenki ugyanazt nyilatkozta egy egységes álláspontot képviselve. Egy reményvesztett baloldallal szemben csak várniuk kellett, hogy hányszor sikerül ráverni a versenytársakra. Nagyon ügyesen inkább azt választották, hogy sem Tarlós Istvánnal, sem pedig a baloldallal kapcsolatban nem nyilatkoztak semmit. 

Végső soron

Végső soron egyértelmű, hogy a választásoknak csak az egyik nyertese lett a Fidesz. Véleményem szerint halkan csendben még egy bronz érmet is kihirdettek, amit Gyurcsány  Ferenc kapott meg. A fenti idézetnél maradva ő lett a diskjockey aki nem csinál mást, csak játszik a fényorgonán és kiadja az utasításokat, miközben elkábítja a baloldali képviselőket. A prioritások meg lettek határozva, le merném fogadni a következő választás idején Gyurcsány Ferenc fogja meghatározni a prioritásokat. 

Slussz...

1779855_290153554518444_5192147834492374445_n.jpgNem nyert az MSZP, erre számítani lehetett, a Fidesz oldalán követtek egy profi, előre felépített stratégiát. De tudjátok mi volt az, ami a legszörnyűbb, legundorítóbb az egészben?  Az, hogy egy fair versenyben, a résztvevők gratulálnak egymásnak. Ha megfigyelitek a híradásokat, akkor a Fidesz oldaláról elhangzott, hogy gratulálnak párt állástól függetlenül minden nyertesnek. A választás estéjén az MSZP oldalán még kis is jelentették, hogy ők nem gratulálnak senkinek. Ennyire alpári megjegyzést ha akartak volna sem tudtak volna tenni. Így a bejegyzés végén a mondandómat Bozó Zoltán (Szentes fideszes polgármesterjelöltjének) bejegyzésével szeretném zárni. Azt gondolom, hogy ez a Facebook bejegyzés, ami a választások után született egyszerűen példaértékű!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://branding.blog.hu/api/trackback/id/tr526848563
süti beállítások módosítása