Branding blog

Én hogyan csinálnám, de szerintem Ők máshogyan csinálják. Hol a probléma? -> Elmodnom

Instagram

Instagram

Ember még nem alázta magát annyira, mint Győzike

2014.09.25. 14:20 hauweibp

Ma beesett egy levél a mailboxomba egy linkkel. Mire is mutatott a link? TV2-Frizbi, Gáspár Győzővel készített interjú. 

Ugye emlékszünk arra a bulvár botrányra, amely kitűnő indokot szolgált a TV2 csoport számára, hogy a Gáspár családdal szerződést bontson... Épp várok és elgondolkodtam, hogy mi is lenne a legjobb lépés ebben a szituációban. 

Mik a tények? 

  • győzike.jpgAz Édes élet, Gáspár Győző mellé kirendelt felelős szerkesztője elment szabadságra, helyette kirendeltek valakit, aki helyettesítette őt
  • Nem egy nézeteltérés volt az új szerkesztő és a Gáspár család között
  • A szerkesztő (hölgy) elég professzionalista volt és több alkalommal kérte a felvételek újraforgatását, valamint profibb hozzáállást. 
  • Győzike sztárnak érezte magát és nem akarta megfogadni az új szerkesztő instrukcióit, ezért összevitatkoztak. 
  • Elvileg ezek történtek.
  • Nem török pálcát senki feje felett, ugyanis nem voltam ott, nem tudom pontosan melyik félnek van igaza. Annyi biztos, hogy Győzike ki van rúgva a Tv2-től. 

Hajdú Péter körülbelül másfél héttel korábban vendégül látta Győzikét a Frizbiben, hogy tabuk nélkül beszélhessenek a kialakult (bulvár)botrányról. Elkezdtem nézni a videót, de pár perc után ki akartam kapcsolni. Embert így még nem láttam megalázni saját magát. Egyszerűen hihetetlen látni, hogy valaki annyira elbízza magát, hogy három méterrel a felhők felett jár, majd egyik pillanatról a másikra visszazuhan a véres valóságba. Nem hiába mondják, sok példa van rá, hogy minél magasabbra repül a sas, ha megdöglik, annál nagyobbat tud zuhanni. Úgy tűnik ez most megtörtént. 

Manapság elég érzékeny téma a szexuális bűncselekmény, nőverés, hatáskör túllépése. Ha valaki ebbe a körbe belekerül két dolog történhet:

  • Vagy a dolgok elé kell lépni és előre látva az események szoros láncolatát, úrrá kell lenni a krízisen. Erre a szenárióra nem is olyan régen láthattunk példát, amikor Sebestyén Balázs keveredett hasonló krízis helyzetbe, amikor elviccelték az ELTE-s gólyatáborban történt nemi erőszakot. Ekkor a ClassFM elég komolyan Balázs hóna alá nyúlt és láthatóan nem saját magának kellett kimenekülnie a kialakult helyzetből. Győzike viszont egyedül van. 
  • Másik, ami történhet, hogy nincs menedzsment, nincs senki, aki tudna segíteni. Maximum két hét alatt szétszedik az illetőt és eltűnik a magyar média tömegsírjában. A problémát az is beárnyékolja, hogy olyan szerződést írt alá, amely kimondja, hogy adott ideig (minimum 1 évig) nem mehet át másik csatornához. Erre a legjobb példa VVCristofel, akit Veronika és még egy barátnője megverése óta sehol nem láthatunk. (néha a Blikk megírja, hogy már nem Marikával, hanem Katikával van együtt, de egyik médium sem meri őt felvállalni)

Miért történt ez Győzikével?

A legizgalmasabb ilyen történet Damu Roland esete volt, aki elég durván megverte Palácsik Tímeát (ha jól emlékszem, akkor másfél évig folyamatos volt az erőszak). Ott a TV2 nagyon komolyat hibázott. Kirobbant a botrány: Palácsik Tímeát Damu másfél éven keresztül bántalmazta. A pletykák szerint, házon belül nem nagyon foglalkoztak az üggyel. Damu több hónapig dolgozhatott, hiszen a Jóban Rosszban produkció alap emberének számított. (és nem is írták ki a sorozatból) Megtörtént Palácsik Tímea bejelentése, de semmi nem történt, pedig már a Hal a tortán befejező részében látható volt, hogy Damu Terminátor Roland egy kisebbségi komplexusban szenvedő, idegileg gyenge ember volt. Tehát ekkor a TV2 csoport elég nagyot hibázott. Nekem egyre inkább úgy tűnik (nyilatkozatokból is ez látszik), hogy most próbálnak kompenzálni és elkerülni a csatorna nevének további romlását. 

gyozike-nem-orult-hogy-elteben-maradt-04220103.jpg

Na, de nézzük a videót->Győzike elmondja a kis elméletét. Nyilván arra gondolt, hogy a csatorna összejátszott, hogy végre ki tudják őt rúgni. Elmondja, mi történt vele, hogyan emlékszik vissza az ominózus napra, de alapvetően tagad. (Mi mást tehetne?) A testbeszédén, a hanglejtésén, a nyilatkozatán látszik, hogy most jött rá arra, valójában mit is művelt, de akkora sztárnak érezte magát, hogy nem is vette észre a tetteinek a súlyát. Úgy gondolom Győzike egyedül próbálta meg kezelni a helyzetet és azt a stratégiát fogalmazta meg, hogy személyesen, a Frizbi stúdióban úgy fog kijönni a dolgokból, hogy az ismertségét használja ki a szerkesztővel szemben, aki nem közszereplő. Bepróbálkozott a csatornánál is:

"Médiában és marketingben és pr-ban Gáspár Győzike a legnagyobb"

Nem mondod?! Számoljuk már meg, hogy egy, végül meg nem jelent Zara kampányon kívül hány cég kérte fel reklámarcnak... Sajnos Győzike nem gondolta, hogy a csatornának és mindenki másnak teljesen mindegy, hogy éppen éhen fog e halni, vagy sem. Két perc alatt még ő is pótolható. Megtörtént, Győzike pedig jó ideig nem fog szerepelni sehol, mert belesétált a 22-es csapdájába. 

Mi történt?

  • Megtörtént az eset, Győzike üvöltözött, káromkodott, nőiességében kritizálta a szerkesztő hölgyet, aki halálfélelmében az autóba menekült.
  • Győzike az incidens után nem forgathatott tovább, bevonult a pszichiátriára, majd Luxemburgba ment sztárkodni. 
  • Fűt-fát írtak az újságok, nem volt Magyarországon, teljesen szabadjára lettek engedve az indulatok.
  • Hazajött, bement a Frizbibe szétalázni magát.

Mi fog történni?

  • Győzike a verseny szerződése értelmében nem mehet más csatornához, a fizetését nem fogja megkapni.
  • Valószínűleg egy évig, ha nem talál ki semmi mentőötletet (esetleg a befizetendő adót felélik), akkor el fog tűnni a média süllyesztőjében. A szerződés lejárta után pedig nagy valószínűséggel az RTL-en fog szerepelni.

Mit kellett volna tenni?

  • Első körben mindenképpen a média háta mögött lerendezni a helyzetet.90762.jpg
  • Visszavenni az arcából és elnézést kérni. Mondtam volna, hogy úriember módjára megbeszélni a dolgokat, de a történet ott elkezd vérezni, hogy úriember nem beszél így hölggyel.  
  • Megtörténik az ominózus eset. Meetinget kezdeményezni a TV2 részéről a tulajdonossal, főszerkesztővel, illetve a sértett vezető szerkesztővel és tisztázni a helyzetet, elébe menni a botránynak. (teljesen el lehetett volna úgy adni később, hogy egy performansz volt, abszolút betervezett jelenetként lett felvéve. 10.000%, hogy a Tv2 csoport menedzsmentjével ki lehetett volna alakítani egy olyan status quot, amely mindkét félnek megfelelő.
  • Ha az utóbbi kettő nem sikerül, akkor szépen végigtelefonálni a hazai sajtót és mindenhol elmondani, hogy nem úgy gondolta, megbánta, sajnálja, de leginkább mindenhol hangoztatni, hogy megköveti a hölgyet és szeretné kiengesztelni. (úgyis lesz cikk, de akkor tudjuk befolyásolni az újságíró tollát). Nem pedig a "Gáspár névvel" meg hasonló fennkölt mondatokkal húzni az időt. Eljutni a nézőkig, a sértettig, velük egy hangot beszélni! Ez a lényeg. Nem azt hangoztatni, hogy a Gáspár család, a Gáspár név, meg nagy mellénnyel beszélni mindenről. K.I.S.S. = Keep it stupid simple. Egyszerűen, lényegre törően. Egyértelműen látszott, hogyha a Frizbiben normálisan állt volna a dolgokhoz meg lehetett volna menteni az együttműködést. 

Alapvetően ha egy embert egy hasonló szituációban magára hagynak, szinte teljesen biztos, hogy szét fog esni, szét fogják alázni, majd eltemetik. Ez történt most is. Nem csak a médiában, hanem az üzleti életben sincs hosszú jövője. Azért fontos egy ilyen helyzetben a menedzsment, illetve a támogatás, mert kellenek azok a szereplők, akik kívülről tudják megítélni a cselekedetek következményeit és nem torz képet mutatnak saját maguknak. Győzike ugyanis mit lát még mindig? Ő sztár, neki mindent szabad. Mit lát a külső szemlélő? Valahogy úgy kell átformálni az ügyfél kommunikációját, hozzáállását, hogy emberközelivé tegyük és megértessük a nézővel, hogy ilyen nem fordulhat elő többször. Ha jól fel van építve a válságkezelés, akkor kezelhető a dolog. Jól látszik, Stohl Andrást már második alkalommal kapják el drogozás, ittas vezetés ügyével, mégis vissza tudott térni. Persze, hiszen egy komoly csapat volt a háttérben. 

Amit látni és tudni kell, hogy egy válságot egyedül nem fogunk tudni megoldani, még akkor sem, ha rendelkezésre áll minden kapcsolat, információ, szellemi tőke, ugyanis torz képpel a fejünkben indulunk a folyamatnak. 

21941.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://branding.blog.hu/api/trackback/id/tr976688311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása